Кога ни трябва професионално отпушване на канали

Когато вкъщи имаме запушен канал ситуацията е доста неприятна и се налага бързичко да се справим с проблема. Без значение дали запушването е в мивката, тоалетната, банята, ваната и т.н., то причинява истински дискомфорт, а крие и опасност от по-мащабни щети в помещението. Понякога когато хванем запушването в по-ранен етап и още не се е развило дотам, че да блокира канала изцяло, бихме могли и сами да го отстраним. Но има и много случаи, в които положението е по-тежко и се налага да се обърнем към професионалист – ВиК техник, защото домашните средства не са от голяма полза. Как да познаем, че запушването е наистина сериозно и трябва да извикаме водопроводчик?

Може би всички си имаме някои трикове и хитрини, с които често успяваме да преборим запушената мивка или тоалетна. Повечето са всеизвестни и включват препарати от магазина, натурални продукти като оцет, лимон, сол и сода за хляб, вакуумни отпушвалки, вряла вода и други. В някои случаи те действително работят и скоро каналите са отново чисти, но това е само при по-леки запушвания. Ако се случи така, че се изправим пред по-значителен проблем като напълно блокиран канал на мивка, тоалетна, вана или сифон в банята, който не иска да оттича водата изобщо, се нуждаем от друг тип намеса. Изключено е в такава ситуация да се оправим сами с подръчни материали. По-добре е да не рискуваме да влошим нещата, а веднага да звъннем на професионалист.

Запушеният канал може да се познае по няколко признака. Първото нещо е когато забележим, че водата в мивката, ваната или тоалетната не се оттича както подобава, а много по-бавно или пък започва да се събира вода и изобщо не желае да изтече по канала. Дори и да има леко забавяне, това също е сигнал за наличие на някаква пречка в канала, която трябва да се отстрани, за да не стане по-лошо. Друго сигнално нещо, за което трябва да следим и което трудно ще ни обегне, е неприятната миризма, носеща се от каналите. По принцип каналите не ухаят на парфюм, но когато си имаме работа със задръстване те миришат на застояло и истински лошо. Така че когато отчетем някой от тези признаци и вече сме опитали с подръчни средства, които не са помогнали, значи е време да действаме по друг начин. Единственият вариант е да наемем опитен специалист, който да премахне проблема с помощта на професионално оборудване. Тогава каналите ни ще са чисти и правилно функциониращи и дълго време няма да ни безпокоят.