Какво да правим когато се сблъскаме със запушване вкъщи

В домакинството ежедневно се сблъскваме с всякакви повреди и аварии, някои от които са свързани с ВиК инсталацията на жилището. Един от най-честите проблеми в този аспект са запушените канали. Може би това ви е познато, тъй като и вие сте си имали вземане даване с подобни неприятности вкъщи. В много случаи това не зависи от начина, по който поддържате домакинството си, защото колкото и старателно да почиствате, вие не можете да достигнете до каналите в дълбочина и запушвания винаги могат да възникнат. Този проблем може да се дължи на неправилно свързана ВиК система или стара канализация, която задържа отпадъците вместо да ги оттича както трябва. Но как можете да сте сигурни, че вкъщи имате запушен канал и какво можете да направите по въпроса когато се натъкнете на него?

Ако ви се случи да миете съдовете след хранене и да откриете, че мивката бавно, но сигурно се пълни с вода или водата просто изтича по-бавно от обикновено, почти сигурно е, че каналът е задръстен. Това се получава често особено при кухненските мивки, защото неволно там попадат отпадъци от храна, натрупват се и блокират канала. Някои хора използват алтернативни начини за справяне с проблема като оцет, сода за хляб, лимон и всевъзможни други продукти, но ако положението е по-сериозно, те няма как да го оправят. Хубаво е каналът на мивката да се прочиства профилактично, но когато той вече е запушен се налага да се използват специални инструменти. И тъй като не всеки разполага с такива у дома и може да ги използва, затова са професионалните фирми.

Сифоните също са ВиК съоръжения, които често се запушват. Може би вече сте си имали разправии с тях и знаете колко досаден е този проблем. Най-много се запушват сифоните в банята, тъй като те събират всякакви косми, отпадъци от препарати и т.н. И е доста трудно да забележим наличието на такъв проблем докато банята ни не започне да се пълни с вода. В такава ситуация се чувстваме безпомощни, тъй като често запушването не може да се отстрани с подръчни предмети. Единственият начин е да повикаме водопроводчик.

Тоалетната може да бъде лесно запушена, особено ако хвърляме в нея отпадъци като хартия, салфетки и други санитарни принадлежности. Все пак затова имаме кошчета за боклук. Но ако все пак се случи да се сблъскаме със задръстена тоалетна, която не можем по никакъв начин да оправим сами, време е да се обърнем към професионална фирма, която е оборудвана с всичко необходимо за целта.