Отпушване на канали с натурални продукти

Запушените канали са един доста честосрещан проблем в домакинството днес. Истински неприятно е когато пуснем водата в тоалетната и тя започне да прелива вместо да се оттича или когато мием съдовете в кухнята и мивката се задръсти. Това са ситуации, които създават неудобства и напрежение в семейството, въпреки че всъщност са дребни проблеми, а не болка за умиране. Разбира се, има и случаи когато запушеният канал изисква професионално третиране със специални машини и инструменти, тъй като понякога проблемът е по-дълбок. Но има по-леки запушвания, с които можем да опитаме да се справим и сами, и то с помощта на натурални средства, които всички ние имаме у дома. Дори и в момента да не забелязваме запушване, няма да навреди да направим профилактично почистване на каналите.

Един от най-известните продукти, които можем да използваме за различни цели в домакинството, е содата за хляб. Със сигурност всеки притежава сода вкъщи, но хубавото нещо е, че можем да я употребим не само за готвене, но и за почистване на някои места у дома, включително и каналите. Добра идея е да изсипваме по малко сода за хляб в канала на кухненската мивка от време на време, за да предотвратим евентуално запушване в следствие на попаднали хранителни отпадъци. Содата има реален и изпитан чудотворен ефект върху каналите, като ги прочиства и в случай, че някъде има запушване, се справя с него успешно, ако разбира се не е твърде сериозно.

Друг природен продукт, който се използва масово в домакинството също за почистване на различни повърхности и елементи, е лимонът. Както се досещате, той има мощно разграждащо действие не само за мазнини, но и за отлагания и отпадъци, които са попаднали в канала на мивката и са останали там, причинявайки задръстване. Сокът от лимон е в състояние да пречисти замърсения канал, като премахне нечистотиите и лошата миризма. Изливайте периодично малко количесто лимонов сок в канала, изчаквайте известно време и пускайте водата след това.

Оцетът е третият продукт, който има широко приложение в домакинството и може също да бъде използван за отпушване на канали. Подобно на лимонената киселина, оцетната разгражда всякакви натрупани мазнини и отпадъци както по повърхностите в дома, така и в канала на мивката. Така че когато подозирате, че каналът ви започва да се запушва, излейте оцет в него, оставете да подейства и след това пуснете гореща вода. Ако каналът не се отпуши по този начин, значи проблемът е по-голям и изисква професионална помощ.