Подходящите обувки могат да помогнат за предотвратяване на болките в краката, стъпалата и гърба. Опората, която получавате от земята, оказва влияние върху подравняването на цялото ви тяло, казват ортопедите, така че е разумно да се инвестира в правилния модел обувки.

Обувки, които трябва да избягвате

Модните обувки може да изглеждат атрактивни, но не правят тялото ви никакви услуги. Лекарите са категорични, че най-лошите видове обувки за краката са:

  1. Високи токчета.

7-8 см. токчета променят подравняването на тялото ви, което носи допълнителен стрес на краката, бедрата и гърба. Носенето на високи токчета редовно кара Ахилесовото сухожилие да се схване и скъси, което всъщност може да направи болезнено носенето на равни обувки. Високите токчета също създават по-голям натиск върху възглавничката на стъпалото. Всичкото това допълнително налягане може да доведе до образуването на мазоли.

Обувките с остри пръсти, особено високите токчета, които събират пръстите на краката в едно. Те могат да влошат положението на стъпалото като съдействат за образуването на твърдо топче на ставата на палеца. Неловкото позициониране на пръстите на краката също може да ги накара да се свиват и в крайна сметка да се свиват постоянно - състояние, което изисква медицинска намеса за коригиране. 

  1. Джапанки.

Равните джапанки не осигуряват надеждна опора. Липсата на подходяща опора за краката е водеща причина за плантарния фасциит и ахилесовия тендинит.

  1. Пантофки.

Те са също толкова вредни за краката си, колкото и джапанките, защото те също осигуряват незначителна опора. Няма сводова система, която да помага за поемането на тежестта на натиска.

  1. Прекалено гъвкави обувки.

Ако можете лесно да огънете и завъртите чифт обувки, то те не са  достатъчно стабилни. Обувките с добра поддръжка на свога ще бъдат трудни за огъване. Не купувайте обувки, които могат да се огъват наполовина.

Най-добрите обувки за краката ви

Едни дамски гуменки от Бутик Арена ще ви свършат чудесна работа. Те могат да се носят без проблем в продължение на шест месеца или 500 мили поради по-мекия материал, от който са изработени. Трябва да внимавате да не са износени, защото може да ви причинят трявма.